
WEBER FLOOR 4716 10 KG





Opis
WEBER FLOOR 4716 10 KG
- Specjalny preparat do gruntowania podłoży przed każdym zastosowaniem zapraw podłogowych i posadzek weber.floor oraz inne podkłady podłogowe
- Zalecany na podłoża chłonne
- Może być stosowany na podłożach niechłonnych w technologii szlamowania
Producent: Weber
Opakowanie: Kanister 10L
Zużycie: W zależności od podłoża ok. 0,1-0,2 kg koncentratu na 1 m2
Czas schnięcia: ok. 3 do 5 godzin
Właściwości:
- Koncentrat do rozcieńczania wodą
- Do stosowania na różne typy podłoży
- Zwiększa przyczepność zapraw do podłoża
- Poprawia rozlewność zapraw podłogowych
- Zapobiega odwodnieniu zapraw przed ich związaniem
- Zabezpiecza przed powstawaniem pęcherzy na powierzchni wylewanej warstwy
- Łatwy w stosowaniu
- Po wyschnięciu odporny na alkalia i zawilgocenie
- Paroprzepuszczalny
- Do wnętrz i na zewnątrz
Przygotowanie podłoża:
weber.floor 4716 ma bardzo dobrą przyczepność do suchych, mocnych, zwartych, wolnych od zanieczyszczeń podłoży betonowych (wylewanych i prefabrykowanych), ceramicznych, kamiennych, drewnianych, jastrychów cementowych, lastriko, stalowych itp. Podłoże należy oczyścić mechanicznie np. przez śrutowanie i dokładnie odkurzyć. Podłoża zatłuszczone olejami lub smarami odtłuścić odpowiednim preparatem i/lub wypalić. Słabe lub miękkie podłoża (np. bitumiczne) należy usunąć.
Przygotowanie produktu:
Zawartość opakowania należy przed użyciem wymieszać, a następnie rozcieńczyć wodą w odpowiedniej proporcji w zależności od rodzaju podłoża. Proporcje mieszania podano w tabeli. Dolewać koncentrat do wody. Tak przygotowany roztwór wylewać na podłoże i rozprowadzać za pomocą szczotki - nasycać podłoże, lecz nie pozostawiać kałuż. Czas schnięcia gruntu zależny jest od temperatury (powietrza i podłoża!) oraz wilgotności. Podkład podłogowy najlepiej układać, kiedy zagruntowana powierzchnia przy dotyku jest jeszcze lekko kleista, nie może jednak zostawiać mokrych śladów. Gruntować 3-24 godziny przed nakładaniem zapraw. Ostatnie gruntowanie powtórzyć, jeżeli zaprawa będzie układana po 24 godzinach od ostatniego gruntowania. Zbyt krótki czas schnięcia przed położeniem zapraw podłogowych, niska temperatura i/lub wysoka wilgotność może powodować uszkodzenia w warstwie preparatu i w efekcie powstawanie pęcherzy powietrznych w nakładanej warstwie zaprawy. Proporcje mieszania i orientacyjne zużycie weber.floor 4716 do gruntowania podłoży pod podkłady podłogowe Weber.
Warunki podczas stosowania i wiązania:
W czasie gruntowania temperatura otoczenia i podłoża powinna wynosić +10°C do +25°C. Lekkie wietrzenie w trakcie i po nałożeniu preparatu przyspiesza jego wysychanie, ale należy unikać przeciągów.